U bent hier: Home / Studies en publicaties / Studies en observatoria / Overzicht van het kantorenpark / Brussel, haar kantoren en bedienden

Brussel, haar kantoren en bedienden

24-05-2011 - Speciaal nummer van het Overzicht van het kantorenpark, met een dvd met dezelfde titel.

Op zijn minst 360.000 m' ïn 1945. ruim 12.000.000 m* en 480,000 bedienden - waarvan de helft pendelaars - in 2008. De toename van de kantooroppervlakte in Brussel getuigt van de omvang van de economische, stedenbouwkundige en maatschappelijke omwentelingen die de aanblik van de stad in de tweede helft van de 20ste eeuw ingrijpend gewijzigd hebben. De opkomst van de tertiaire sector en de internationalisering van de Brusselse economie zijn daarvoor verantwoordelijk.

Het Overzicht van het kantorenpark heeft getracht deze evolutie te belichten vanuit een historische, geografische, stedenbouwkundige, architecturale, economische en maatschappelijke invalshoek, om zodoende de kenmerkende eigenschappen van de huidige situatie te omschrijven en in de verf te zetten en even stil te kunnen staan bij de toekomstige uitdagingen. Deze bundel verenigt een twintigtal bijdragen en beschrijft het fenomeen vanuit uiteenlopende standpunten: de ingrijpende veranderingen in de organisatie van de maatschappij en van het werk, de onstuitbare uitbreiding van de - openbare én private - administratieve sector, de ommekeer in de Brusselse economie, haar plaats in de Belgische en internationale context, de rol van de lobby's bij de Europese instellingen, de specifieke vastgoedmarkt in het kielzog van de kantoorboom, hun erfgoed waarde, de verlokkingen van de verticale stad en de kantoortorens die er nooit kwamen. de organisatie van de binnenruimtes, maar ook de mobiliteitsproblemen, de blinde terughoudendheid van de inwoners, maar uiteraard ook aspecten rond duurzame ontwikkeling en de eventuele herbestemming van kantoren.

Een dertigtal innoverende en originele kaarten en grafieken, net als een rijk beeldarchief, illustreren en verrijken dit volume dat samen met een interactieve DVD beschikbaar is.

De kantoorkwestie komt aan bod in al haar verscheidenheid, met dezelfde aandacht die borg stond voor het succes van het voorgaande werk "Gedeelde ruimten, betwiste ruimten. Brussel, een hoofstad en haar inwoners."

Overzicht van het kantorenpark, speciaal nummer gecoördineerd door Michel De Beule (Brussel Stedelijke Ontwikkeling (ex-BROH)) en Christian Dessouroux (La Fonderie).

Dit werk is in de boekhandel te koopvoor € 35.

Document acties

gearchiveerd onder: