U bent hier: Home / Studies en publicaties / Studies en observatoria / Brusselse dichtheden en woonvormen (2009)

Brusselse dichtheden en woonvormen (2009)

2009 – Bernard Declève, Priscilla Ananian, Mauricio Anaya-Zubieta, Anne Lescieux. Brusselse dichteheden en woonvormen 308p ISBN 978-9-0812386-0-1 Publiactie van de Directie Studies en Planning – Brussel Stedelijke Ontwikkeling (ex-BROH) - Gewestelijke Overheidsdienst Brussel en verdeling door Diffusion Nord-Sud sprl Voor bestelling: info@diffusionnord-sud.be

De dichtheid van een stad is een veranderlijke waarde waarvan de definitie afhangt van de context, de structuur van het territorium en de trends die de maatschappij aansturen. Voorwaarde voor een intens stadsleven voor sommigen, synoniem van verstikking en bron van geweld en conflicten voor anderen.
In Brussel, zoals in elke stad, is de bebouwingsdichtheid het resultaat van velerlei processen die doorheen de geschiedenis op elkaar inwerkten.
Dit onderzoek, in opdracht van het Gewestelijke Overheidsdienst Brussel, legde de focus op projecten van 10 woningen en meer, gerealiseerd tussen 1989 en 2007.
In deze studie proberen we te begrijpen hoe deze projecten in het stadsweefsel werden opgenomen, tot welke stadsvormen ze aanleiding hebben gegeven, welke actoren daarin een rol speelden en hoe de bewoners denken over de dichtheidstoestand waarmee ze in hun dagelijks leven geconfronteerd worden.
Welke lessen kunnen we uit die vastgoedproductie trekken, wetende dat specialisten voorspellen dat Brussel tegen 2020 zo’n 1.200.000 inwoners zal tellen? Welk gedegen verdichtingsbeleid kan de ontwikkeling van een doordacht compacte stad voortzetten, een stad waarin oude en nieuwe inwoners elk hun plekje vinden, waarin we ons vrij kunnen bewegen en voorzieningen en diensten van het lokale en globale niveau harmonieus naast elkaar kunnen bestaan?
In deze studie gaan we op zoek naar elementen van antwoorden op deze vragen.

Document acties