U bent hier: Home / Nieuws / Gisteren kantoren, vandaag woningen

Gisteren kantoren, vandaag woningen

20-03-2013 - De conversie van kantoorgebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Dit boek is gewijd aan de omschakeling kantoorgebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het vestigt de aandacht op de mogelijkheden die de omschakeling van verouderde kantoorgebouwen biedt, en spoort hun eigenaars aan om dergelijke omschakeling te overwegen.

Het bestaat uit twee delen:

  • Het vrij theoretische 1e deel schetst de geschiedenis van de kantoorgebouwen in Brussel. We krijgen er statistieken van de vergunde omschakelingen in het Gewestelijke Overheidsdienst Brussel en een analyse op grond van de economische, juridische en financiële factoren van de omschakeling. Ook de technische, architecturale en stedenbouwkundige aspecten komen aan bod (type gevel, circulatiekernen, plafondhoogte, afstemming op de behoeften qua huisvesting en voorziening, etc.). Het eerste deel eindigt met de voorstelling van enkele gevallen in het buitenland.
  • Het 2e deel telt 25 fiches die elk uitvoering een omschakeling behandelen die in Brussel werd uitgevoerd (woningen, hotels, rusthuizen, schoolvoorzieningen). Talrijke becommentarieerde plannen en illustraties laten de vergelijking toe van de toestand voor met die na de werken. De fiches benadrukken de manier waarop de architecten de gebouwen aan de nieuwe bestemming hebben aangepast.

 

Referenties:

Auteurs:  Christian Lasserre, Pierre Laconte, Anders Böhlke, Béatrice Dooreman
Titel: Gisteren kantoren, vandaag woningen
Uitgegeven door:de directie Studies en Planning (Bestuur Ruimtelijke Ordening en Huisvesting) op initiatief van de minister-voorzitter van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering

Prijs: 34 euro
ISBN  978-2-9600749-8-7

Het werk is uitsluitend in boekhandel verkrijgbaar

Document acties

gearchiveerd onder: